Unfortunately, the content of this page is only available in German.

35. Edgar-Lüscher-Seminar für Lehrer "Biologisch inspirierte Systeme"

35. Edgar-Lüscher-Seminar für Lehrer
"Biologisch inspirierte Systeme"

Das beliebte Fortbildungsseminar wird von Professor Dr. Winfried Petry und Prof. Dr. Müller-Buschbaum vom Physik-Department der Technischen Universität München organisiert und findet im niederbayerischen Zwiesel statt. Diesmal bringen die Referenten von der TUM und anderen Universitäten den Lehrern die Welt der Bionik nahe. Physiker und Biologen lassen sich in der Mechanik oder Nanotechnologie von der Natur inspirieren, wenn sie neue Materialien oder Motoren entwickeln.

06.–08.05.2011

Gymnasium Zwiesel
Dr.-Schott-Straße 54
94227 Zwiesel

TUM/FRM II

vorläufiges Programm

Eine Anmeldung für das Lüscher-Seminar ist über die Webseite www.fibs.schule.bayern.de oder am Gymnasium Zwiesel über www.gymnasium-zwiesel.de möglich.

Condensed Matter

When atoms interact things can get interesting. Fundamental research on the underlying properties of materials and nanostructures and exploration of the potential they provide for applications.

Nuclei, Particles, Astrophysics

A journey of discovery to understanding our world at the subatomic scale, from the nuclei inside atoms down to the most elementary building blocks of matter. Are you ready for the adventure?

Biophysics

Biological systems, from proteins to living cells and organisms, obey physical principles. Our research groups in biophysics shape one of Germany's largest scientific clusters in this area.